Macarons

Alltså detta med macarons =) Jag är nöt & mandelallergiker & har aldrig gjort dessa små inte helt okomplicerade gobitar =) Nu har jag äntligen fått till ett någorlunda recept på dessa UTAN mandelmjöl. Kan väl säga att jag inte är helt nöjda med dem men för att vara första gången få jag väl ändå vara det. De vart ju inte helt misslyckade, några sprack, men dom flesta blev jättefina men inte helt runda =) Har ingen macaronsform, är det något ni tycker man bör ha? Men som sagt träning ger förhoppningsvis färdighet. På nätet finns massa olika recept & jag valde att basera dessa på en italiensk maräng det vill säga jag gjorde en sockerlag som blandades med uppvispad äggvita. Det här receptet är alltså inget hundra spikat, skulle vilja få till det bästa men som sagt, det kommer =) Känns iallafall kul att vi nöt & mandelallergiker kan få ta del i såna här gobitar. Många skriver i sina recept om äggvitorna, att de skall ligga framme gärna över natten osv, jag hade framme mina ett bra dag så dom var rumstempererade men inte över natten. Lät dem stå i en timme efter jag hade spritsat ut dem på plåtar & "slog" i plåten så luftbubblorna och att kakorna skulle "lägga" sig. Jag tror att man själv får "hitta" sin taktik när det gäller macarons, de verkar vara ena känsliga kakor, ugnstemperatur, ens ugn osv. Finns också en uppsjö av smakkombinationer av dessa, jag malde ner turkisk peppar & lakritspulver samt att jag färgade fröblandningen ganska kraftigt eftersom det senare skulle blandas med marängsmeten. Smörkrämen blandade jag med en hallonkompott, men det går lika bra med hallonsylt, bara smaklökarna som sätter stopp hur du vill att smörkrämen skall smaka =) Här kommer receptet =)
Matberedare/elvisp
60 gram äggvita (ca 2st) 1 äggvita väger 34gram
35 gram socker
Sockerlag
150 gram socker
50 gram vatten
Bunke
150 gram florsocker (ca 2.5 dl)
150 gram solroskärnor & pumpakärnor ( tog mer solroskärnor än pumpakärnor ca 2/3 solroskärnor)
60 gram äggvita
Färg och/eller essens (Jag malde ner Turkisk peppar & lade till Lakritspulver)
Smörkräm
100 gram smör
90 gram florsocker (ca 1.5 dl)
3 gram vanillinsocker (1 tsk)
1 äggula
2 msk Hallonsylt/ hallonkompott
Blanda ihop ingredienserna & smaksätt till sist med hallonsylten/kompotten
Macarons
Börja med att mixa solroskärnorna & pumpakärnorna tillsammans med florsockret. Det skall mixas fint. Sedan silade jag de mixade fröna med florsockret så det blir så fint som möjligt.
Koka sedan upp strösocker och vatten i en kastrull. Använd en termometer, lösningen skall upp till 118 grader.
När sockerlösningen börjat koka vispa samtidigt äggvitan i matberedaren tills den blir fluffig, tillsätt strösockret & fortsätt vispa den blank. När sockerlagen nått 118 grader, tag från plattan, sänk farten på matberedaren & häll en fin stråle ner i äggviteblandningen, fortsätt sedan att vispa marängen tills den svalnat 10-15 minuter ungefär. Marängen skall bli styv & toppig.
Medans marängen vispas blandar du de mixade fröna & florsockret med resterande äggvita i en bunke. Blir en riktig röra. I detta blandar du även i färg &/eller essens.
När marängsmeten är klar blandar du i lite av marängen i frösmeten, vänd & blanda sedan ner resten av marängen försiktigt. Detta moment kräver att du varken blandar för lite eller för mycket. Med lagom stadig hand kommer du få fina macarons =)
Spritsa sedan ut smeten, cirklar stora som 5 kronor på bakplåtspapper, silikonmatta eller form, beroende på vad du har hemma. Slå på undersidan av plåten för att minska luftbubblor & toppar.
Låt stå i 1 timme innan de ska gräddas.
Grädda i 150 grader 10-12 min beroende på ugn & storlek på macronerna.
När de kallnat lägg på smörkrämen & kyl dem en stund innan ni kan njuta av dom goda sötbitarna =)
Lycka till <3

