Semlor

 
Semmeltider =) Senaste tiden har instagram bombarderats med semlor i olika former & smaker =) själv är man väl mest traditionell & gillar dom "vanliga" =) Då jag inte tål mandel har jag skippat semlor under flera år, men gör nu en massa med solroskärnor som smakar snarlikt mandelmassa. Förra året gjorde jag glutenfria semlor, det receptet ligger under kategorin "bullbak"
Årets semlor är lite av minisemlor, goda & man kan ta fler =)
Här kommer receptet:
 
Minisemlor ca 30 st
 
2.5 dl mjölk
25g jäst
1.25 dl kesella
50g mjukt smör
2 krm salt
1 tsk kardemumma
0.75 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1st uppvispat ägg
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i bunke häll över mjölken & låt jästen lösa upp.
tillsätt salt, kesella, kardemumma, strösockret samt det mesta av mjölet. Arbeta i maskin tills degen känns smidig. Jäs i 30 minuter. Arbeta sedan degen på mjölat bord. Baka ut till små runda bollar & lägg på plåt. Jäs under bakduk i 20 minuter. Värm ugnen till 250 grader, pensla minibullarna med uppvispat ägg, grädda i mitten av ugnen ca 5-7 minuter. Låt minisarna svalna, fyll semlorna & njut =)
 
"Falsk" mandelmassa
1 dl solroskärnor
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk eller grädde
Lite av innandömet från semlan
Lite av vispad grädde
 
Häll solroskärnor, florsocker, vaniljsocker, mjölk/grädden i en mixer, mixa till önskad massa. När semmelbullarna svalnat skär av ett lock & gröp ut lite av bullen & blanda i det i massan, tillsätt även lite av vispad grädde i massan för att få en fin och härlig konsistens. Lägg önskad mängd massa på semmelbullen spritsa vispad grädde & lägg på locket, låt lite florsocker falla över dom fina nybakta semlorna =) Njut med het vägg eller bara som dom är, Lycka till <3
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: