Fredagsmiddag & helg

Fredag, bästa dagen på veckan! =) Det blev en sen middag men vad gör det, det är ju helg!! =) Klart den bästa dagen på veckan skall få en fin & smarrig middag ;) Det blev stekt laxfilé, en fräsch sallad med ugnsstekt färsk sparris, färska champinjoner, parmesanflingor med mera. Till det serverades vitlöksbröd av glutenfria frallor & en syrlig citronsås. Ha nu alla en trevlig helg <3
 
 
Laxfilé med en god sallad, kall citronsås & vitlöksbröd
 
Laxfilé
4 stycken laxfilé
Salt
Peppar
Citronsaft av citron (eko)
Smör & olja till stekning
 
Ugnstekt sparris
En knippe färsk sparris
Flingsalt efter behag
Olivolja
 
Sallad
Salladsblad, blandsallad
Gurka
4 stycken Tomater
Färska champinjoner
100 gram Kräftstjärtar
75 gram parmesanost (rivet i flingor)
4 stycken ägg
Flingsalt
Peppar
 
Vitlöksbröd
Valfritt bröd (jag använde 4 styckna glutenfria frallor)
2 stycken vitlöksklyftor
Smör
 
Citronsås/creme
2 dl creme fraiche
Salt
Peppar
Dill
Citronsalt av ca 1/2 citron
 
Jag började med citronsåsen, lägg creme fraichen i en skål, salta & peppra & blanda i dill, rör om detta & pressa sedan citronen över den goda creme fraicheblandningen. Börja med mindre citronsaft, smaka av & tillsätt mer citronsaft tills du är nöjd med smaken. Ställ in i kyl tills servering. 
Därefter gjordes salladen, bryt i större bitar den sköljda salladen & lägg i en skål, skiva gurkan, klyfta tomaterna & skiva champinjonerna. Riv parmesanosten i stora flingor, skala äggen & skär i klyfter. Jag använde kräftstjärtar till denna sallad men det blir även gott med räkor =) Lägg alla ingredienser i varsin skål så kan gästerna, familjen osv komponera sin egna sallad =)
Sätt ugnen på 225 grader, lägg den färska sparrisen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg sen ut sparrisen, strö flingsalt efter tycke & smak, ringla olivolja över dessa gobitar & in i ugnen 10-15 min beroende på hur mjuk du vill de skall vara.
Medans sparrisen är i ugnen steks laxfilén. Jag använde både smör & olja vid stekningen. Börja bränna på så fisken få en stekyta, salta peppra & pressa lite citronsaft över fisken. Låt sedan fisken stekas på svag värme tills den är genomstekt
Under tiden fisken steks & sparrisen är i ugnen, pressar du ner vitlöksklyftorna i stekpannan tillsammans med smöret & lägg i brödet. Stek tills brödet fått färg. Vill man få ett fint bröd, skär bort kanterna & skär diagonalt till trekanter.
Servera gästerna brödet & laxen & låt dem sedan komponera sin egna sallad =) Glöm inte den goda såsen som tillbehör & avsluta med att låta flingsalt & lite peppar falla över salladen
Lycka till <3
 
 
 

Kommentera här: