Tre sorters glutenfria Bullar

Bullar är ju så gott!! =) Alla gillar bullar, stora som små & funkar till vardag som fest. Variationerna är många, sylt, kräm, bär, nötter, jag det mesta kan man tillsätta för att få den dära perfekta bullen =) Min bulldeg fyllde jag med en snabbt egengjord vaniljkräm samt smör, socker & kanel. Delade degen i två & gjorde Stora(XXL) bullar med färskostglasyr av den ena delen av bulldegen. Av andra delen gjorde jag några vanliga med pärlsocker & några med torrostade grovmalda pumpakärnor. Det kan man kalla bullfest =)
 
 
 
 
Tre sorters bullar
 
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 msk fiberhusk
150gram rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1.5 dl kesella
1 tsk bakpulver
2tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1dl strösocker
1 ägg
10 dl glutenfri mjölmix
1ägg (till pensling innan gräddning)
 
Vaniljkräm
 
3dl mjölk
1 st vaniljstång
2 äggulor
3 msk strösocker
1msk potatismjöl
 
Fyllning
 
Rumsvarmt smör
Strösocker
Kanel
Vaniljkräm
 
Glasyr
 
100 gram mascarponeost
50 gram rumsvarmt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk grädde (späd ut med mer till önskad konsistens)
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bakbunke, häll över mjölken & rör om tills jästen har smält. Blanda ner fiberhusken & låt stå i 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna & låt allt arbeta i maskin i 10 min. Jag använde inte all mjöl utan sparade lite till utbaket. Lägg över bakduk & låt jäsa 40 minuter.
Under tiden bullarna jäste gjordes vaniljkrämen. Skrapa skärnorna ur den delade vanilstången & lägg i en kastrull,lägg även i vaniljstången. Blanda i de övriga ingredienserna & vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Krämen skall sjuda INTE koka. Håll koll hela tiden så den inte bränns. Ta upp vaniljstången. När krämen tjocknat kyl den i ett vattenbad.
 
 
Glasyren blandar du bara ihop alla ingredienser till önskad konsistens.
 
Ta upp degen efter jäsningen & arbeta den smidig. Dela den i två & kavla ut. Bred på smör, socker & kanel, tillsist brer jag försiktigt ut vanilkrämen över. Rulla ihop degen & skär sedan önskade bitar & lägg i bullformar. Till mina XXL bullar använde jag Stora cupcakesformar =)
 
 
Låt degen jäsa i formar under bakduk i 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla sedan med uppvispat ägg & garnera efter önskemål. XXL bullarna penslade jag bara med uppvispat ägg & sen in i ugnen & när bullarna kom ut ringlade jag glasyren över bullarna direkt. På de andra bullarna strödde jag pärlsocker & pumpakärnor på innan dom åkte in i ugnen =) Gräddas i mitten av ugnen i 225 grader i ca10 min beroende på ugn.
 
Lycka till <3
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: