Påsktårta

I påskas blev det en massa god mat & efterrätter =)  En av dagarna knopade jag ihop en god glutenfri gräddtårta som jag fyllde med lemoncurd & färska jordgubbar. Jag använde mig av 3 lika delar som jag använde tidigare i min pirattårta.  Den blir luftig & fin & hög & tårtan blir därefter inte så maffig =) Här kommer receptet =)
 
Gräddtårta
Tag tre lika glas och ställ upp bredvid varandra.
Denna tårta är ca 24 cm i diameter & bottnar då i 6 ägg. Jag gör botten dagar i förväg, fryser ner den & tar fram den när jag skall fylla den, den går mycket bättre då att dela.
 
Ägg (6st)
Socker
Glutenfri mjölmix
Potatismjöl
Bakpulver (2.5 tsk)
 
Värm ugnen till 175 grader.Utgå från äggen & i detta fall 6 ägg. Knäck dem i det första glaset, Mät sedan upp lika mycket socker som äggen i det andra glaset. I det tredje glaset mäter du upp en tredjedel potatismjöl & resten glutenfri mjölmix. Ta i lite mer mjöl, nån centimeter mer än i de resterande glasen. Blanda i bakpulvret i mjölblandningen.
Vispa ägg & socker riktigt pösigt, sikta ner mjölbalndningen & bakpulvret i äggsmeten. rör om & blanda ordentligt.  
Smöra bakformen & bröa den med kokos eller glutenfritt mjöl. Häll smeten i formen & grädda längst ner i ca 40-50 minuter beroende på ugn. Öppna ej luckan dom första 20 minutrarna så slipper du en platt tårtbotten. Jag låter botten kallna i formen & fryser den sedan.
 
Lemoncurd
3 Citroner
3dl Strösocker
3 Ägg
100 gram smör (kuber)
 
Riv skalet av 1 citron & lägg i en kastrull tillsammans med saften av alla 3 citroner. Tillsätt äggen samt sockret, sjud & rör till en tjock kräm. Tag av kastrullen från plattan & rör i smöret tills det smält & krämen blir slät. Låt curden svalna, häll upp i burk & förvara den i kylen.
 
Färska jordgubbar
Skär jordgubbarna fint. I tårtan hade jag lite vispgrädde på det ena lagret  & lade jordgubbarna på grädden. Ju mer jordgubbar ju godare =)
 
Ta fram tårtbotten ur frysen, dela den i två lager när den tinat lite, fyll med fyllningen, spackla sedan tårtan med ett lager grädde för att stänga in smulor osv. Ställ in i kylen. Lägg på ett lager grädde till & in i kylen igen. Jag färgade grädden gul samt grön & spritsade med en grästyll längst ner på tårtan.  Till färg använde jag pastafärg. Sedan lite choklad påskägg, riven choklad, strössel & grädde som dekoration.
Lycka till <3
 

Kommentera här: