Nyårsdessert två lager pannacotta med marinerad apelsin & fröcrunch
Nyårsdessert, finns mycket att välja på, denna apelsin & gräddfilspannacotta blev god & fräsch. En "mättande" dessert som man kan variera i storlek =) Apelsinbitarna marineras under dagen för bästa smakupplevelse & fröcrunchen går med fördel att göra flera dagar i förväg =)

Apelsinpannacotta
2.5 gelatinblad
1/2 dl strösocker
4 dl grädde
1/2 vaniljstång
1tsk vaniljpasta
Rivet skal av 1 apelsin
3-4 msk pressad apelsinsaft
Lägg gelatinbladen i kalltvatten i ca 5 minuter. Dela vaniljstången & snitta halvan & skrapa ur fröna. Blanda grädde, socker, vaniljstång & fröna, apelsinskal, saft & vaniljpastan i en kastrull. Låt blandningen koka upp & dra sedan kastrullen från plattan & låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen & låt dem smälta ihop med gräddblandningen. Ta upp vaniljstången. Portionera ut i glas. Ställ i kylen minst 3 timmar
Gräddfilspannacotta
2 gelatinblad
1 dl strösocker
1 st vaniljstång
3 dl grädde
3 dl gräddfil
Lägg gelatinbladen i kalltvatten i ca 5 minuter. Dela vaniljstången & skrapa ur alla frön, lägg stången samt fröna i en kastrull tillsammans med grädden & strösockret. Låt blandningen koka upp, dra sedan kastrullen från plattan och lös upp gelatinbladen i blandningen, vispa därefter ned gräddfilen. Vispa så pass att inte det finns några eventuella klumpar från gräddfilen. Fyll på över alpelsinpannacottan & in i kylen igen några timmar
Apelsinbitar i marinad
3-4 apelsiner
1.5 dl vatten
1 dl strösocker
1 stjärnanis
1msk honung
2msk mousserande vin
Skala apelsinerna & skär klyftorna i bitar. koka upp strösockret tillsammans med vattnet & stjärnanis. Låt småputtra i ca 10 minuter, rör ner honung samt mousserande vin. Låt apelsinbitarna ligga i marinaden i rumstemperatur tills servering
Fröcrunch
1dl solroskärnor
1dl pumpakärnor
2dl strösocker
Börja med att torrosta fröna & låt lite flingsalt spridas över fröna. Karamellisera sockret i en stekpanna. På låg värme skall sockret smälta & få en gyllenbrun färg. Drag stekpannan åt sidan & blanda snabbt ner fröna & rör om. Häll blandningen direkt på ett bakplåtspapper, jämna ut & låt stelna, bryt/hacka bitar vid servering.
Toppa pannacottan med dom marinerande apelsinbitarna, lägg/strö över fröcrunchen, blinga med lite strössel & servera =) Lycka till <3
