Hällakakor eller stekpannebröd (glutenfria)

I helgen när bror va på besök slängde jag ihop & gjorde hällakakor eller som vi säger i Norrland "hällakakun" =). Har aldrig gjort dessa glutenfria men provade & dom blev riktig bra. Snabbt gick det också & det gillar jag =) Nybakt till brunch, inte helt fel =). Perfekta att frysa in & ta fram vid behov, värm upp i ugnen-som nybakt igen =)
 
 
Hällakakun (Glutenfria)
 
Dessa blir ungefär 15 kakor beroende på hur stora man gör dem
 
4dl filmjölk
2msk rapsolja
1msk fiberhusk
4 msk ljus sirap
1 tsk salt
1tsk bikarbonat
6-8dl glutenfri mjölmix
 
Rör ihop fil, olja, sirap, samt fiberhusk. Låt svälla ca 10 minuter. Blanda salt, bikarbonat tillsammans med 6 dl mjölmix. arbeta in detta i smeten. Häll sedan degen på ett bakbord & arbeta in mer mjöl tills degen inte känns alltför kladdig. Dela degen i två & tag minst ut 7 bitar, rulla dem till bollar & kavla ut dem till tunna kakor, avsluta med att köra över dem med kruskavel. Grädda i upphettad torr gjutjärnspanna i nån minut på varje sida. Ät & njut en nygräddad kaka med smör på =) Resten kan du frysa in =) Om du vill göra dessa laktosfria, ta laktosfri fil istället.
Lycka till <3